
Ciężki orzech do zgryzienia – gastronomia
Czy nie miałeś w swoim życiu przemyśleń po wyjściu z restauracji typu: chciałbym tak gotować lub mógłbym prowadzić takie miejsce? Gotowanie to twoja pasja, a kuchnia świata nie jest Ci obca? Być może myślałeś o otwarciu swojego lokalu gastronomicznego? Dobrze trafiłeś! Tu znajdziesz przydatne informacje jak założyć restaurację.
Branża gastronomiczna nie należy do najłatwiejszych. W dużych miastach konkurencja jest bardzo duża, rynek nasycony, a klienci coraz bardziej wymagający. Jednak można to nadrobić kreatywnością. Czemu nie podawać sushi na pływających po stole deskach? Tu wszystko jest ograniczone tylko mocą wyobraźni… oraz przepisów… I na tym właśnie skupimy się dalej.
Dziadek do orzechów czyli prawo a gastronomia
Pierwszym krokiem, żeby nasza restauracja mogła zacząć działać jest założenie działalności gospodarczej. Może to być jednoosobowa działalność gospodarcza lub spółka cywilna. Aby taką założyć należy udać się do Urzędu Skarbowego oraz do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. To na dobry początek. Następnie trzeba mieć lokal w którym będziemy prowadzić naszą działalność. Musi on spełniać surowe wymogi Sanepidu, Ochrony Przeciw Pożarowej (ppoż) oraz Inspektora Nadzoru Budowlanego i Bezpieczeństwa i Higieny Pracy. Kiedy uda nam się uporać z formalnościami, trzeba jeszcze pomyśleć o wystroju lokalu i jego zaopatrzeniu. Dodatkowo, jeżeli chcemy sprzedawać w lokalu alkohol, wymagana jest koncesja. Oddzielna dla piwa, wina oraz wódki. Każda z nich kosztuje. Właśnie, będąc w tematach pieniędzy, ile to wszystko może kosztować?
Pieniądze nie rosną na drzewach… niestety
Jaki jest koszt otwarcia restauracji? Cóż ciężko to zamknąć w jakiejś sztywnej ramie cenowej. Wszystko zależy od naszej inwencji, jak ma wyglądać nasza restauracja, jakie będziemy serwować potrawy oraz jak będzie wyposażona kuchnia. Sam koszt koncesji wynosi 3200 zł. Odpowiednio po 525 złotych dla piwa i wina oraz 2100 złotych dla wódki. Dużo zależy od tego czy będziemy lokal wynajmować, czy kupimy na własność, czy może wybudujemy zupełnie nowy. Kosz wynajęcia 100 metrowego lokalu w centrum miasta to koszta rzędu 8000 zł lub więcej. Do tego trzeba doliczyć pierwszy zakup towaru do restauracji. W koszta otwarcia należy też wliczyć pierwsze pensje dla ewentualnych pracowników.
Generalnie można otworzyć lokal serwujący najprostsze potrawy już za około 50.000 złotych. Jednak jeżeli myślimy o czymś bardziej wyrafinowanym, należy tę kwotę podwoić.
Najnowsze komentarze